رادیوگرافی در دوران بارداری چه خطراتی دارد؟
ماههای بارداری دورانی است که مادران مراقبند تا مبادا دارویی مصرف کنند که سلامت خود و جنینشان را تهدید کند و عواقب جبران ناشدنی برای آنها به همراه داشته باشد. این حساسیت درباره تجربه انواع رادیولوژی و تصویربرداری با اشعه ایکس نیز صادق است. بسیاری از مادران جوان که نخستین بارداریشان را تجربه میکنند
نمیدانند اگر در این دوران نیاز به رادیوگرافی و تصویربرداری پیدا کنند، چه باید بکنند؟ آنها نمیدانند چطور بر دودلی و شکشان برای انجام آن غلبه کنند!از آنجا که رادیولوژی انواع مختلفی دارد و داروهایی نیز برای انجام آن حین یا قبل از تصویربرداری توسط فرد مصرف میشود، بهتر است آگاهی لازم درباره عوارض رادیولوژی و زمان مناسب و نحوه انجام آن وجود داشته باشد تا میزان ریسک صدمه به جنین به پایینترین حد خود برسد. دکتر نسرین زارعپور، متخصص زنان و علیطریقتنیا، کارشناس رادیولوژی دراینباره توضیحاتی را با شما در میان میگذارند.
در این شرایط جای نگرانی نیست
در سونوگرافیهای تشخیصی از انتقال امواج صوتی با فرکانسهای مشخص استفاده میشود. سونوگرافی شکلی از پرتوتابی است که سبب انتقال انرژی میشود و در شدتهای بسیار بالا احتمال آسیبدیدگی بافتهای انسان در اثر حرارت وجود دارد. با وجود این در محدوده کمشدت تصویربرداری سونوگرافی، استفاده از این روش، هیچگونه خطر جنینی به اثبات نرسیده است ولی در سونوگرافیهای داپلر و رنگی از شدتهای بالاتر انرژی استفاده میشود. با وجود این در این موارد نیز در صورت استفاده از پالسهای کمشدت، هیچ گونه اثر جنینی رخ نمیدهد.
تجهیزات سونوگرافی باید مجهز به نمایشگر ویدئویی میزان انرژی باشد تا از استانداردهای تعیین شده فراتر نرود. در این موقعیت و به شرط رعایت استانداردهای لازم خطری جنین را تهدید نمیکند. اگر این شاخصها کمتر از محدوده خطر باشد هیچگونه آسیبی در پی نخواهد داشت. با این حال منطقی به نظر میرسد از سونوگرافی فقط در موارد ضروری مورد تجویز پزشک استفاده شود.
بیشتر روشها بیخطرند
روشهای تصویربرداری که در دوران بارداری به عنوان اقدامات کمکی برای تشخیص و درمان مورد استفاده قرار میگیرند، شامل سونوگرافی و رادیوگرافی هستند که میان این روشها رادیوگرافی بیشترین نگرانی را به همراه دارد. برخی از این اقدامات قبل از تشخیص مراحل نخست بارداری انجام میشود ولی خوشبختانه اکثر روشهای رادیوگرافیک تشخیصی با خطر همراه نیستند.
آثار قطعی و تصادفی اشعه
تماس با اشعه ایکس ممکن است در اثر ایجاد اضطراب در بیمار یا پزشک، سبب سقط درمانی بیمورد شود و ربطی به اشعه ندارد. آثار بیولوژیک اشعه ایکس در اثر نوعی واکنش الکتروشیمیایی به وجود میآید که ممکن است سبب آسیب بافتی شود. اشعه در دوزهای زیاد میتواند سبب مشکلات ژنتیک و خطرهای تولیدمثل در جنین شود که یکسری از آنها آثار قطعی هستند که ممکن است موجب ناهنجاریهای مادرزادی، محدودیت رشد جنین، عقبماندگی ذهنی و سقط شوند و دیگری آثار تصادفی است که ممکن است سبب بیماریهای ژنتیک و سرطانزایی شوند.
دوز اشعه را چه چیز مشخص میکند
هنگام محاسبه دوز پرتوهای اشعه ایکس باید عوامل متعددی در نظر گرفته شوند از جمله نوع بررسی تشخیصی، نوع و عمر دستگاه، فاصله عضو هدف از منبع اشعه، ضخامت عضوی از بدن که اشعه از آن عبور میکند و روش یا تکنیک مورد استفاده برای مطالعه. در بررسی، آن دسته از اعضای بدن مادر که بیشترین فاصله را از رحم دارند مانند سر، دوز بسیار اندکی به جنین میرسد. هنگامی که میخواهیم در مورد دوز رادیاسیون در یک مورد خاص تصمیمگیری کنیم، باید از مشاوره با متخصص فیزیک پزشکی بهره بگیریم.
رادیولوژی کدام عضو پرخطر است
در دوران بارداری رادیوگرافی قفسه سینه رایجترین مطالعه محسوب میشود که در موارد استفاده از آن، تماس جنین با اشعه بسیار اندک است ولی رادیوگرافی شکم با دوز بالاتری همراه است چون جنین مستقیما در معرض تابش قرار میگیرد. در عکسهای رنگی کلیه چون تعداد زیادی عکس گرفته میشود دوز بالایی از اشعه به جنین وارد میشود. در اکثر رادیوگرافیهایی که در پی تصادفات و ضربه استفاده میشوند مانند اندامها، جمجمه و دندهها، دوز اندکی از اشعه به جنین میرسد چون فاصله زیادی از جنین دارد. مطالعات نشان میدهد که بیشترین افزایش خطر عقبماندگی ذهنی شدید مربوط به تماس با اشعه در هفتههای ۸ تا ۱۵ است. در جنین انسان که سن آن کمتر از ۸ هفته یا بیش از ۲۵ هفته است، در دوزهای بالاتراشعه هم، افزایش ثابت شده عقبماندگی ذهنی دیده نشده است.
جستجوی
پست های محبوب
اطلاعات تماس
- ایران، تهران، ولیعصر
- 09123456789
- 09123456789
- site@site.com
- site@site.com
آخرین دیدگاهها